Hlavní navigace

DeOS: Přichází nový typ kyberútoků s cílem masivně poškozovat firmy

24. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Kybernetické hrozby se vyvíjejí extrémně rychle. V budoucnu se setkáme s novým typem ničivých kybernetických útoků, tzv. DeOS útoky (z anglického Destruction of Service).

Ty budou mít jediný cíl – napáchat maximální škody a zničit veškeré zálohovací mechanismy, které organizace potřebují k obnově systému a dat. S těmito závěry přišla studie společnosti Cisco, která pravidelně mapuje globální trendy a situaci v kybernetické bezpečnosti.Studie také přinesla závěry průzkumu mezi 3000 bezpečnostními profesionály, který ukázal, s jakými největšími výzvami se potýkají jednotlivá průmyslová odvětví.

Pro minimalizaci těchto škod je klíčová doba, za kterou organizace dokážou nový kybernetický útok odhalit. Společnost Cisco pravidelně měří schopnost svých bezpečnostních řešení nové hrozby odhalit. Od listopadu 2015 snížila společnost Cisco průměrnou dobu odhalení útoku z 39 hodin na současných 3,5 hodiny (měřeno v období listopad 2016 až květen 2017).

Různá odvětví, podobná rizika

Se stále užším propojením IT a operačních technologií, i v souvislosti s rozvojem internetu věcí, se firmám nedaří zajistit viditelnost provozu sítě a komplexní přístup k bezpečnosti. Průzkum, kterého se zúčastnilo 3000 bezpečnostních profesionálů, zjistil, že bezpečnostní týmy jsou neustále pod tlakem zvyšujícího se množství útoků. Dále průzkum zjistil, že:

  • Pouze 2/3 organizací skutečně prošetřují bezpečnostní upozornění. V některých odvětvích (například zdravotnictví či doprava) je to dokonce jenom kolem 50 %.
  • I v nejrizikovějších odvětvích (jako je finančnictví či zdravotnictví) jsou podniky schopny efektivně reagovat na skutečné útoky v méně než 50 % případů.
  • Úspěšné průniky jsou motivací ke zlepšení. Napříč většinou odvětví znamená úspěšný útok přinejmenším minimální posílení bezpečnosti v alespoň 90 % organizací.

Mezi další zjištění v jednotlivých odvětvích patří:

  • Veřejný sektor: Ze všech zkoumaných hrozeb bylo 32 % z nich označeno jako skutečně oprávněných (ohrožujících). Ovšem pouze proti 47 % z nich vytvořily organizace dodatečnou obranu.
  • Maloobchod: 32 % podniků říká, že v posledních několika letech se jim kvůli kybernetickým útokům snížily zisky. Zhruba 25 % pak ztratilo zákazníky nebo obchodní příležitosti.
  • Výroba: 40 % bezpečnostních profesionálu z oblasti výroby řeklo, že nemají oficiální bezpečnostní strategii, ani neaplikují bezpečnostní normy, jako jsou ISO 27001 či NIST 800‑53.
  • Sektor utilit: Bezpečnostní profesionálové označili za největší bezpečnostní rizika cílené útoky (42 %) a tzv. přetrvávající pokročilé hrozby (advanced persistent threats). Ty jako největší hrozbu vnímá 40 % dotázaných.
  • Zdravotnictví: Za vysoké riziko označilo 37 % respondentů cílené útoky.

Zdroj: Cisco 2017 Midyear Cybersecurity Report. Na této studii spolupracovalo 10 technologických partnerů společnosti Cisco, konkrétně Anomali, Flashpoint, Lumeta, Qualys, Radware, Rapid7, RSA, SAINT Corporation, ThreatConnect a TrapX.

Byl pro vás článek přínosný?