Hlavní navigace

Co se stalo s Windows 10 verze 1909? (4)

23. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud bychom se měli řídit minulostí, už nyní by se podzimní verze systému Windows 10 měla nacházet v rukou Insiderů. Ale zatím se k nim nedostala.

Předchozí díl

Klíčem ke Goettlově přístupu bylo oznámení z roku 2018, že každý druhý feature upgrade daného roku, označený jako rr09, bude u Windows 10 Enterprise a Windows 10 Education podporovaný po dobu 30 měsíců, nikoliv běžný rok a půl. 30měsíční cyklus podpory byl významným ústupkem zákazníkům Windows, kteří kritizovali neustálé aktualizace operačního systému. 30měsíční podpora podnikům zjednodušila vynechání jednoho feature upgradu a aktualizovat tak svoje systémy pouze každým druhým. Tato praxe však po korporátních IT zaměstnancích vyžadovala, aby se drželi jen podzimních feature upgradů.

„Microsoft klade důraz na podzimní vydání, které se každý rok stává tou ‚déle žijící‘ aktualizací,“ říká Goettl a odkazuje na oněch třicet měsíců podpory. „Při zaměření se na tuto variantu jakožto na každoroční ‚stabilní variantu‘ by dávalo smysl směřovat většinu velkých změn a novinek v každoročním vydání rr03 a v tomto vydání je prověřit.“

Při použití Goettlova scénáře by Microsoft dosud nevydanou variantu 1903 využíval jako testovací „podhoubí“ pro důležitější 1909. („Důležitější“ proto, že jde o tu letošní verzi, kterou preferují podniky, kteří jsou nejdůležitějšími zákazníky pro tržby – a tedy i úspěch – Microsoftu. Stejně tak verze 2003 – tedy 20H1 – bude debutujícím feature upgradem pro příští rok, zatímco 2009 bude „vychytanější“, stabilnější a spolehlivější verzí díky měsíce trvajícím testům jeho předchůdce v reálném světě.

V určitých ohledech by tento scénář do značné míry připomínal dosavadní model aktualizací, tedy „dosavadní“ jakožto existující před problémovým 1809. Dle dřívějšího přístupu byl každý vyvíjený build testován účastníky programu Insider a později i uživateli používajícími Windows 10 Home, kterým nebylo přeskočení aktualizace umožňováno. V době, kdy Microsoft oznámil, že daný build je vhodný pro podniky, byl už testován po dobu 10 až 12 měsíců (asi 8 měsíců insidery a dále dva až čtyři měsíce uživateli Windows 10 Home).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?