Hlavní navigace

Co když budou Windows 8 propadákem? (1. díl)

9. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Microsoft na konci tohoto měsíce vydá operační systém Windows 8, o němž doufá, že bude velkým hitem Vánoc i následujícího období.

Společnost taktéž doufá, že se jí podaří získat větší podíl na trhu tabletů. Ale co když bude nový operační systém propadák?

Pro společnosti to nebude tak velký problém, říká Paul DeGroot, hlavní konzultant společnosti Pica Communications. Firmy, které jsou potenciálními uživateli, totiž již dnes pracují s Windows 7, a pokud ne, mají často v plánu přechod na tuto verzi OS od Microsoftu ještě před tím, než v příštím dubnu vyprší podpora pro jejich Windows XP.
notebook

Pokud Windows 8 vyhoří, mohou podle DeGroota podniky zůstat u Windows 7 a čekat do té doby, než se Microsoft opět vzpamatuje, vylepší Windows 8 servisními balíčky nebo vydá Windows 9 (nebo jak bude nazývat další verzi systému). Bylo by to přece opakování scénáře s Windows Vista, říká Matthew Casey, analytik Technology Business Research, a Microsoft by se s tržně neúspěšnými Windows 8 uměl vyrovnat.

Vlastně je to docela pravděpodobný scénář, říká DeGroot. „Většina společností, se kterými pracuji, je orientována na systém Windows 7. Na Windows 8 migrovat nebudou.“ Dodává, že spousta firem si zakoupí licenci na Windows 8, ale skončí návratem k Windows 7. Podobně jako spousta společností licencovala Visty, ale nakonec nainstalovala Windows XP.

Casey říká, že problémy s Windows 8 budou společnostmi řešeny úplně stejně jako ddříve problémy s Windows Vista. „Pokud problémy budou, uvidíme od Microsoftu podobnou reakci,“ říká.

Ani dopad na spotřebitele nebude tak velký. Pokud Windows 8 na trhu neuspěje, jedním z hlavních důvodů bude to, že budou nakupovat tablety s jinou platformou, kterou mají raději. Takže spotřebitelé budou spokojení. Podle společnosti Gartner však Microsoftu, pokud mu nevyjde sázka na Windows 8, uteče velká šance prosadit se na trhu mobilních zařízení.

„Je to riziko, které Microsoft musí podstoupit, aby zůstal relevantní ve světě, kde se mobilní zařízení s novými zážitky stávají normou,“ říkají analytici společnosti Gartner v poznámce k výzkumu „Je Windows 8 součástí vaší budoucnosti?“. Popularita smartphonů a tabletů dostala Microsoft do pozice toho, který dohání ostatní, konkrétně Apple, jehož iPad dominuje v oblasti tabletů a jehož iPhone drží obrovský podíl na trhu smartphonů. „S Windows 8 se Microsoft snaží cílit na trh tabletů přidáním tabletového rozhraní do svého operačního systému,“ dodává Gartner.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?