Hlavní navigace

CIO EMC: IT ztratilo monopol

21. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: EMC
CIO společnosti EMC Sanjay Mirchandani vysvětluje, že IT oddělení definitivně přišla o monopol na dodávání IT ve svých podnicích. Mohou ale být konkurenceschopná.

IT ztratilo monopol. Musíme soutěžit abychom uživatele získali cenou, rychlostí a funkčností IT služeb. Slova která perfektně vyjadřují situaci v mnoha podnicích, kde uživatelé (často v rozporu s nařízeními a pravidly) stále častěji používají nejrůznější "cloudové" služby - ať už je to obligátní Gmail, Dropbox nebo nezávisle nakoupená řešení pro CRM (Salesforce, Sugar) či rozesílání a vyhodnocování newsletterů (Provomailer) vyslovil na jedné ze speciálních "byznysových" přednášek pro média CIO společnosti EMC Sanjay Mirchandani.

Situace, kdy zařízení a aplikace které používáme pro každodenní komunikaci a zábavu svou technickou vyspělostí, flexibilitou, jednoduchostí použití a efektivitou poráží většinu podnikového software na hlavu je již nějaký ten pátek smutnou realitou. Cestou ven přitom nejsou zákazy, ale spíše snaha nalezení rozumné "střední cesty" - ať už je to umožnění použít nové typy zařízení (tablety, mobilní telefony, ultrabooky), vybrané cloudové aplikace a služby nebo nabídnout například cestou virtualizace snazší přístup k pondnikovým aplikacím.

Mirchandani nabízí tři hlavní tipy pro CIO, jak si (samozřejmě z hlediska EMC) počínat:

1. Nepoužívejte bezpečnost jako výmluvu. Pokud vaši uživatelé chtějí mobilní aplikace, existuje dnes řada nástrojů a řešení jak podporu mobilních zařízení a mobility zvládnout.

2. Nezastavujte se s virtualizací na úrovni 30 nebo 40 procent. Je důležité pustit se do tohoto procesu i u klíčových byznys aplikací (souvisí to mimo jiné s bodem 1 - pozn. red)

3. Data již nejsou něco, co by se mělo redukovat, omezovat, jedná se o významnou část aktiv, s nimiž je třeba dále pracovat a využívat je.

Zajímavé postřehy nabídl také Kevin Roche viceprezident EMC Global Services, zabývající se poradenstvím a pomocí podnikům s nasazováním nových technologií a postupů pro práci s daty. "Funkce jako databázový administrátor či správce storage nezmizí hned. Je ale třeba vychovávat cloudové architekty a datové specialisty. Tito lidé mohou být posunuti právě na tyto pozice," řekl Roche.  Zdůraznil, že jednou z klíčových věcí bude vychovat a vzdělat nové typy specialistů zaměřených na práci s daty (která je ale mnohem blíže business problematice než čistě technickému IT). Na naši otázku zda a jak lze přeškolit či dovzdělat technické specialisty z IT Roche odpověděl, že IT může být jedním ze zdrojů těchto nových specialistů - bude to ostatně cesta jak si řada dnešních IT odborníků může zachovat svá pracovní místa, ale stejně tak se budou rekrutovat ze strany byznysu. Nebude se podle něj navíc jednat o "univerzální" datové specialisty, ale spíše o odborníky zaměřené na specifika práce s daty v jednotlivých oborech a vertikálách.

Pat Gelsinger k tomuto tématu na následující tiskové konferenci trefně dodal: " IT jako vědní obor přestává být cool místem. Cool místem bude práce s daty (data science)."

Mezi další klíčové trendy, o nichž ale rozhodně není řeč poprvé patří rostoucí tlak na zpětné účtování IT nákladů "na hlavu" (IT chargeback) či změna pozice CIO ředitele pro infrastrukturu a aplikace na někoho do "diriguje" fungování IT služeb poskutovaných interně nebo nakupovaných od externích dodavatelů. Velmi trefná byla poznámka Petra Koubského, který se taktéž letošního EMC Worldu účastní: "Já věděl, že na to slovo dojde. Úlohou dnešního CIO je „orchestration of cloud services“. Bém má našlápnuto k nové kariéře, tohle umí."

Byl pro vás článek přínosný?