Hlavní navigace

CIO Dell Software: BYOD není o zařízeních, ale o rolích (1.)

22. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Pro Carol Fawcettovou, šéfku IT společnosti Dell Software, není BYOD o tom "být expertem na každé mobilní zařízení na světě". Jde spíše o zajištění bezpečného přístupu pro pracovníky k aplikacím a datům, které potřebují, ať už k tomu používají jakékoliv zařízení.

Chvíli poté, co na trzích debutoval iPad, přišel výkonný ředitel Quest Software (nyní Dell Software Group) do práce s tímto tabletem a chtěl ho připojit k síti a přijmout citlivý e-mail, dejme tomu report ze Salesforce.com.

„V té chvíli jsme si uvědomili, že máme problém,“ říká Fawcettová.

Jako spousta dalších IT manažerů, i Fawcettová náhle musela řešit dva trendy, které najednou zasáhly její korporátní síť: tablety a BYOD (bring-your-own-device, přines si své vlastní zařízení). Fawcettová přiznává, že brzy narazila s vizí koncentrovanou na zařízení, nicméně hned poté se začala rychle orientovat na koncového uživatele.

To vedlo k asi 40 webovým aplikacím dostupným pro zaměstnance podle jejich rolí. Zaměstnanci mohou přistupovat k aplikacím, datům a e-mailu na prakticky jakémkoliv zařízení, které je schopno spustit běžný webový prohlížeč. Fawcettová je přesvědčena, že takový druh flexibility a svobody je nezbytný pro uspokojení zaměstnanců v nové éře mobility a BYOD.

Dnes se k síti Dell Software připojuje několik stovek tabletů. Velká většina z nich jsou BYOD iPady. Navíc do BYOD mandátu společnosti spadá 4 300 smartphonů.

Carol Fawcettová poskytla na toto téma rozhovor CIO.com.

CIO.com: Jaká je největší chyba, kterou většina lidí dělá v oblasti BYOD?

Carol Fawcettová, DellCarol Fawcettová: Nedávno jsem hovořila se svou skupinou administrátorů, a ti mi řekli: "Carol, my vlastně nemáme BYOD program. Ve skutečnosti pouze povolujeme koncovým uživatelům přistupovat k aplikacím a datům na jakémkoliv zařízení a v rámci jistých bezpečnostních hranic."

Nezačali jsme s BYOD projektem, ale spíše s tablety a smartphony, které se objevily v naší firmě. S takovým přístupem však uspokojíte pouze asi 80 procent vašich interních zaměstnanců.

Musíte udělat krok zpět a uznat, že pokud se pokusíte podporovat úplně každé zařízení, vaše náklady na IT oddělení vzrostou velmi vysoko.

Poté, co jsme to zkusili z pohledu zařízení, rychle jsme si uvědomili, že pokud bychom pokračovali touto cestou, neustále bychom s těmito zařízeními bojovali.

Takže jsme se rozhodli přehodnotit naše stanovisko a přestat se tak silně zaměřovat na zařízení. Místo toho se budeme zaměřovat na bezpečnost a přístupová práva pro individuální případy, a potom jim nabídneme flexibilní způsoby přístupu k aplikacím.

Pokud si někdo chce zobrazit zprávu o výdajích své společnosti z jakéhokoliv zařízení, které má zrovna po ruce, povolíme mu to ve chvíli, kdy se ujistíme, že se přihlašuje pod správným uživatelským jménem a heslem.

Tady se nebavíme o zařízeních, ale o rolích, je tedy rozpoznáno, že má jednotlivec určitý soubor práv v prostředí založený na roli osoby v rámci společnosti. Na různá zařízení, která používají, by se mělo myslet až později.

Je tohle jedno z vašich tajemství BYOD?

Musíte mít na paměti, že IT oddělení je poskytovatel služeb pro zaměstnance. Chcete jim poskytnout dobrý uživatelský zážitek. A to znamená, že jim poskytnete schopnost získat ta správná data a ty správné aplikace. Musíte mít v popředí vaše uživatele, a přitom definovat současný stav předtím, než se budete snažit formovat budoucnost.

Víra v to, že vaše prostředí je nyní zamčeno a bezpečné a že v něm již nepotřebujete tablety a smartphony by byla nesprávná. Objevení toho, co se skrývá [v BYOD] je nejlepší cestou zdravého rozumu. Je nutné porozumět tomu, proti čemu stojíte ještě předtím, než spustíte [BYOD] projekt.

Opravdu je to jedno z tajemství: nemůžete zaútočit na nic, čemu nerozumíte.

Pokud hovoříme o uživatelském zážitku, co ztratíte v případě, že nepostavíte nativní aplikace pro specifická zařízení?

Většina podnikových aplikací je dnes připravena ke spuštění v téměř jakémkoliv prohlížeči. Pro externího zákazníka vyvíjíme aplikace pro prakticky libovolný prohlížeč, na který si vzpomenete. Pokud jde o interní aplikace, tak jsme zjistili, že většina těch, které běží na Internet Exploreru, spustíte také na Safari a některé i na Firefoxu.

Myslím si, že zde jde opět o uspokojení zaměstnance – uživatele, protože opět ziská k používání to, co chce a co je mu známo.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?