Hlavní navigace

Český ENUM už v plném provozu!

24. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Telekomunikační operátoři, firmy i domácí uživatelé mohou nyní lépe využívat výhod telefonování přes internet... CZ.NIC, správce národní domény CZ, totiž převedl systém ENUM do plného komerčního provozu.

Telekomunikační operátoři, firmy i domácí uživatelé mohou nyní lépe využívat výhod telefonování přes internet... CZ.NIC, správce národní domény CZ, totiž převedl systém ENUM do plného komerčního provozu.

Česká republika se tím zařadila mezi několik zemí světa, které ENUM komerčně provozují - tento systém využívá v současné době z evropských zemí také Rakousko, Německo, Polsko, Finsko, Rumunsko a Švýcarsko, testovací provoz běží v několika dalších státech.

Během testovacího provozu, který probíhal od 20. září, si uživatelé zaregistrovali přes 2.100 domén ENUM, které reprezentují více než 535 tisíc telefonních čísel.

Podle sdružení CZ.NIC byla během testovacího provozu doplněna a upřesněna pravidla pro registraci domén ENUM, vylepšena infrastruktura registru v zájmu jeho vyšší dostupnosti a spolehlivosti a zjednodušil se proces změny registrátora domén.

Registrační systém se během testovacího provozu osvědčil, nezaznamenali jsme žádné komplikace,“ řekl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

ENUM a telekomunikační operátoři
Pro další rozvoj systému je důležité jeho přijetí telekomunikačními operátory, přinejmenším ve formě nastavení ústředen tak, aby se při spojování hovorů dotazovaly do databáze na ENUM domény příslušející volaným telefonním číslům. Prvním českým telekomunikačním operátorem, který využívá ENUM, je od počátku roku 2007 společnost IPEX, která rovněž zaregistrovala domény ENUM všem svým zákazníkům.

Začít směrovat hovory pomocí systému ENUM je podle představitelů sdružení CZ.NIC snadné a ve většině případů to nepředstavuje žádné významné náklady na úpravu ústředen ani dalších systémů.

Cena registrace
Registrace domén ENUM byla v rámci testovacího provozu zdarma, v současné době je velkoobchodní cena roční registrace domény 1 Kč bez daně. Domény nyní registruje v ČR devět registrátorů.


------------------------
Co to je ENUM?
Systém, který umožňuje uživatelům pevného i mobilního telefonního čísla zaregistrovat si k tomuto číslu speciální ENUM doménu s informací, jak se lze na toto číslo dovolat po internetu. Na čísla s ENUM doménou je pak možné volat zdarma bez ohledu na to, v síti jakého telekomunikačního operátora se číslo nachází (včetně zahraničních sítí).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku