Hlavní navigace

Buďte mimo s notebookem

7. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Prudký rozvoj v oblasti notebooků začal v roce 2003, kdy se začalo masově šířit bezdrátové připojení k internetu přes Wi-Fi. Přibližně od té doby rostou prodeje notebooků dvojciferným růstem a experti očekávají, že kolem roku 2010 definitivně předeženou počet prodaných stolních počítačů. U nás se tento trend očekává ještě o rok či dva dříve.

Prudký rozvoj v oblasti notebooků začal v roce 2003, kdy se začalo masově šířit bezdrátové připojení k internetu přes Wi-Fi. Přibližně od té doby rostou prodeje notebooků dvojciferným růstem a experti očekávají, že kolem roku 2010 definitivně předeženou počet prodaných stolních počítačů. U nás se tento trend očekává ještě o rok či dva dříve.

Dnešní notebooky lze primárně rozdělit do dvou kategorií – notebooky pro práci a notebooky pro volný čas. Někteří výrobci tvrdí, že jejich modely splňují obojí, ale pokud se podíváme na výbavu a vzhled, většinou zjistíme, že každý model se více či méně přiklání k jedné z těchto dvou kategorií.

Zatímco u první kategorie hrají prim takové vlastnosti, jako je velikost, váha, výdrž na baterie, bezpečnost a konektivita, u druhé kategorie hraje významnější roli spíše multimediální vybavení, větší displej pro sledování filmů a hraní her, grafická karta atp. My se budeme věnovat především první kategorii, a to především se zaměřením na mobilní kancelář.

DESIGN A POUŽITELNOST

Design hraje důležitou roli také u notebooků pro práci. Musí být střídmý a maximálně pomáhat uživateli plnit pracovní úkoly. Většina výrobců notebooků pro tuto oblast využití nabízí notebooky v černé či tmavě šedé barvě. I když se to nemusí zdát, toto je důležitým parametrem. Do designu patří samozřejmě také konstrukce. Konstrukce notebooku totiž určuje, jak se notebook nese v zavřeném stavu (např. v kancelářích při přenášení mezi zasedacími místnostmi) a jak dlouho vydrží mechanicky.

Mechanickou výdrž zákazníci docení ve chvíli, kdy musejí dát notebook do servisu kvůli prasklým plastům, pantům, displeji atp. Záruka to sice v některých případech vyřeší, ale být bez vlastního notebooku či čekat na obnovu systému u náhradního notebooku jsou peníze, které vyhazujeme oknem.

Proto mohou být klíčovými parametry kryt či celá konstrukce nejen z tvrzených plastů, ale i například ze slitin hořčíku či titanu. Kovové panty, které vydrží mnoho let bez toho, že by praskly a držely notebook jen v některé z poloh, což se děje typicky u plastových již po několika málo letech užívání.

V případě mobilní kanceláře navíc oceníte i drobnosti, jako je podsvícení či osvětlení klávesnice. Z hlediska ergonomie pak je dobré mít notebook vybavený jak touchpadem, na který je většina lidí zvyklá, ale i trackpointem, který je ergonomičtější a na který po kratším užívání nedá nikdo dopustit.

CO ROZHODUJE

Byznysoví zákazníci dávají stále ještě přednost notebookům s displejem ve formátu 4 : 3. Široký formát je vhodnější k domácímu sledování filmů, ovšem notebook je díky němu výrazně širší, a tedy i hůře skladný, a to jak v brašnách přes rameno, tak i batůžkách. Pro práci je vhodnější matný displej, který sice nedosahuje tak kvalitního podání barev jako displej lesklý, ale na druhou stranu se na něm dá pracovat i ve venkovních prostorách či na slunci, neboť se na něm méně odráží světlo.

Mezi jednotlivými výrobci jsou stále rozdíly, a tak má i nadále smysl sledovat spotřebu notebooku. Rozdíl v řádu hodin není výjimkou i u stejně vybavených laptopů různých výrobců.
Notebooky pro práci nabízejí připojení i druhé baterie, kdy některé notebooky díky nim vydrží běžet více jak 10 hodin bez nabíjení. To už je doba delší, než je let z Prahy do New Yorku.
Důležitým faktorem v tomto ohledu je také velikost operační paměti a velikost displeje. Čím více paměti, tím méně musí pracovat energeticky náročnější pevný disk, a čím větší displej, tím větší spotřeba. Proto hodně cestující uživatelé volí malé, 12" notebooky. Nejen pro jejich rozměry a váhu, ale zároveň pro jejich vysokou výdrž na baterie.

U pracovních notebooků se dnes zatím ještě neprosazují kamery, ale to je spíše otázkou času a pokroku v rychlostech mobilních připojení. Co naopak vítězí, je konektivita.
Připojit se kdykoliv a kdekoliv. Přes kabel, mobil, datové karty, Wi-Fi atd. Dnes se pracovní notebook neobejde bez rozhraní Bluetooth, které již úplně vytlačilo infračervené rozhraní Wi-Fi.

CESTUJTE BEZPEČNĚ

Pro práci je bezpečnost jednou z priorit. A to jak v oblasti zabezpečení dat, tak i zabezpečení komunikace. Není snad nic horšího, než když vám ukradnou notebook a data se začnou objevovat v médiích, u obchodních partnerů či u konkurence. V takovém případě nabere daný obchod, či dokonce celé podnikání rychlý konec.

Kryptování dat na pevném disku a zabezpečení přístupu do aplikací je dnes nutnou podmínkou pro takový notebook. A že je vše příliš složité? Není problém celý systém doplnit snímačem otisku prstů, který přidá komfort a zvýší bezpečnost tak, aby šifrování dat nebylo na obtíž.

Pod bezpečnost spadá také zálohování důležitých dat. Bez něj ztrácíte produktivitu ve chvíli, kdy systém vypoví službu (ať již díky hardwaru či softwaru), omylem si smažete důležitá data či je počítač napaden škodlivým kódem.

Zálohování, bezpečnostní prvky, automatické aktualizace systému, jednoduchá uživatelská konfigurace sítí a další služby bývají dnes řešeny souhrnem utilit, které je možno k notebooku získat buď zdarma, či za velmi výhodných podmínek.

VÝVOJ VNITŘNOSTÍ POKRAČUJE

V noteboocích snad ještě více než jinde záleží na tom, co je uvnitř – z čeho se notebook skládá. Správně zvolené komponenty přinášejí výhody ve čtyřech klíčových oblastech: výkonu, výdrži na baterie, konektivitě a designu.

Notebooky a technologie v nich obsažené procházejí bouřlivým vývojem – podívejme se detailněji na ty nejmodernější, které na trhu jsou. Základem je dozajista procesor, mozek počítače.
Inovace ale samozřejmě nekončí – všechny firmy na světě pracují neustále na vývoji nových a lepších produktů. Proto se v budoucnu dočkáme stále zajímavějších konceptů a designů notebooků. Příkladem mohou být notebooky označované jako tablety.

Autoři působí jako marketingový ředitel Lenova a PR manažer Intelu v ČR.

Foto: Acer