Hlavní navigace

Bezpečná VLAN má ochránit proti výpadku internetových služeb

3. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Společný projekt českých telekomunikačních firem zajistí bezpečnější Internet, který bude odolnější proti hackerským DoS útokům.

Projekt Bezpečná VLAN sníží zejména rizika spojená s rostoucími útoky typu DoS, které v loňském roce omezily provoz u řady známých tuzemských institucí.

Do boje proti zákeřným hackerským útokům na český Internet se v rámci projektu Bezpečná VLAN zapojila skupina českých telekomunikačních subjektů pod záštitou sdružení NIX.CZ. Dial Telecom, Seznam.cz, Telefónica CR, Active 24, Cesnet a CZ.NIC chtějí významně omezit zejména riziko vynucené nedostupnosti klíčových serverů a služeb  v důsledku útoků typu DoS.

V případě DoS útoku mohou účastníci prostřednictvím propojení přes Bezpečnou VLAN svým zákazníkům stále zajistit dostupnost připojení k důležitým internetovým službám. To je možno díky kapacitám ostatních zúčastněných subjektů.

„Projekt Bezpečná VLAN je skvělou ukázkou fungující kooperace společností, které si jinak na trhu více či méně konkurují. Celkové benefity této spolupráce pocítí nejen samotní provideři, firmy a instituce, ale i miliony běžných českých uživatelů Internetu. Těm všem umožní Bezpečná VLAN přístup k službám na datové dálnici i v době mimořádných událostí, “ vysvětluje motivaci ke vstupu do projektu Bezpečná VLAN Tomáš Strašák, obchodní ředitel Dial Telecom.

Bezpečnou VLAN řídí sami její členové, a to nezávisle na na NIX.CZ, i když zapojení do tohoto výměnného uzlu je předpokladem spolupráce. Účastníci projektu museli zajistit řadu nadstandardních technologických a bezpečnostních podmínek.

Čtěte také:
→ Útoky na český internet – poučili jsme se?
Palba, která od 4. do 7. března 2013 zasáhla nejdůležitější webové stránky českého internetu, by neměla zůstat zapomenuta. Už proto, že svět informační bezpečnosti je čím dál divočejší: vždyť dnes například přes 120 zemí světa pracuje na vývoji vlastních „kybernetických zbraní“.
→ Útoky během Cyber Monday mohly způsobit ztráty až 3,4 milionu dolarů za hodinu
Nová studie společnosti RSA ukazuje, že většina prodejců s nástupem vánoční nákupní sezóny čelí prudkému zvýšení počtu kybernetických útoků. Převážná část ovšem připouští, že je nedokážou detekovat.

G+

Byl pro vás článek přínosný?