Hlavní navigace

Bez strategie se v IT již neobejdete

5. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
S rozšiřující se nabídkou nejrůznějších virtuálních řešení nastává jistá transformace IT, často nazývaná jako „post PC éra“ nebo „éra cloudů“. V rámci této přeměny vzrůstá zájem o řešení v oblasti virtualizace desktopů, networkingu, mobility a cloud computingu.

Zákazníci si rychle zvykají na nový princip „kdykoliv, odkudkoliv a z jakéhokoliv přístroje“. Ten je umožněn prostřednictvím virtuálních desktopů, u nichž se v současnosti zdůrazňuje především bezpečnost informací. Podle nedávného výzkumu společnosti Citrix chce až 92 procent společností už v roce 2013 používat virtuální desktopy. Patrný je vzrůstající zájem o virtuální aplikace a využívání osobního cloudu, který koncovým uživatelům umožňuje pracovat mobilněji. Jako nevyhnutelná se jeví i průběžná globální transformace tradičních datových center do podoby elastičtějších a nákladově příznivějších privátních cloudů.

Tablety hrají čím dál víc důležitější roli

Podle očekávání amerických expertů budou teprve v následujících letech vyvíjena uživatelská zařízení, jejichž vývoji se bude přizpůsobovat i vývoj virtualizace. Jednoduchým zhodnocením situace vidíme, že dnes je nejoblíbenějším a nejpoužívanějším zařízením laptop následovaný smartphonem. Podle některých analytiků se ale již během dvou let mohou stát primárním zařízením tablety. Ty ve větším počtu spatřily světlo světa teprve nedávno a z oblíbené pracovní pomůcky se stále častěji stává hlavní pracovní nástroj.

Podle společnosti Gartner mají již během tří let dosáhnout tablety až 50% prodeje přenosných počítačů. Jiný výzkum realizovaný společností Vanson Bourn v květnu 2011 předpokládá, že podíl tabletů v roli primárního zařízení vzroste během následujících dvou let z dnešních 8 % na téměř 23 %. Celá řada CIO věří, že bude čím dál více nutné ovládat široké spektrum tabletových platforem včetně Apple iOS, Androidu, BlackBerry a Windows. Předpokládá se ale, že by technologie pro virtualizaci desktopů měly umožnit podporu rostoucí různorodosti zařízení, a zajistit tak dostupnost desktopů a aplikací z datacenter.

Autor působí jako regional director Eastern Europe ve společnosti Citrix Systems.