Hlavní navigace

Avid představil nový software pro střih videa v HD

18. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Avid Technology uvedla na trh novou řadu systémů pro profesionální střih videa, které uživatelům nabízí vyšší rychlost, kratší reakční dobu, spolehlivost a cenovou dostupnost.

Společnost Avid Technology uvedla na trh novou řadu systémů pro profesionální střih videa, které uživatelům nabízí vyšší rychlost, kratší reakční dobu, spolehlivost a cenovou dostupnost.

Produktová řada zahrnuje nejen nové verze Avid Media Composer (v3.0), NewsCutter (v7.0) a Symphony (v3.0), ale také nové hardwarové konfigurace s akcelerátory Mojo DX a Nitris DX. Zákazníci nyní mohou při zpracování videa a tvorbě efektů v rámci celého systému maximalizovat svůj pracovní výkon ve všech současných formátech.

Zvýšení výkonu nových střihových Avid systémů řady DX je výsledkem koncepce technologie, která úzce integruje Avid software a hardware s počítačem – s jeho procesory, grafickou kartou a PCI Express sběrnicí. Tím se podařilo vytvořit systém s vysokou datovou propustností a výkonem. Architektura systému řady DX významně potlačuje časové prostoje, které často vznikají při práci s HD materiálem.

„U každého projektu si musíme být jisti, že nástroje, se kterými pracujeme, nám pomohou dokončit práci v co nejkratším čase, v rámci daného rozpočtu a často v šibeničních termínech,“ říká Dave Ballard ze společnosti LAB 601, Inc., jež testovala beta verzi nové střižny Media Composer Nitris DX a dodává: „Mnoho produktů se pyšní nejnovějšími funkcemi, ale pokud nám nástroje neumožní pracovat bezchybně i v situacích, kdy jsme pod velkým časovým tlakem, jsou všechny takové funkce k ničemu. Rychlost a výkon patří mezi největší přání všech editorů. Potřebuji systém, který reaguje na můj způsob práce a umožňuje mi svobodně pracovat. Media Composer Nitris DX je rychlejší, než kterýkoliv jiný Media Composer, se kterým jsem kdy v minulosti pracoval a je velmi spolehlivý a flexibilní.“

Nová systémová řada Avid nabízí mnoho možností úprav v HD:
• Výstup všech používaných SD a HD formátů v reálném čase, čímž se eliminuje potřeba převodu pomocí kodeku Avid DNxHD a zrychlí se reakční doba během celé práce.
• Real-time efektová architektura, která spojuje hardware více-jádrových procesorů, grafickou a PCI Express kartu do jednoho výkonného systému, který dokáže pracovat velice rychle s HD materiálem.
• Vylepšený kodek a podpora souborových formátů:

  • Nativní podpora „Thin Raster“ formátů včetně DVCPRO HD a XDCAM HD; výstup více HD streamů v reálném čase
  • Nativní podpora pro AVC-I, (kodek MPEG-4 Intraframe firmy Panasonic) jež bude podporovaný ve formátech 50 Mb/s a 100 Mb/s ve stejném workflow jako P2/DVCPRO HD
  • Sony XDCAM-EX (práce s tímto kodekem vyžaduje software Sony Clip Browser – momentálně je k dispozici pouze pro Windows)
  • Kodeky JVC 23.976p a 25p HDV
• Podpora operačních systémů Mac OS X Leopard a Windows Vista 32 bit a 64 bit
• SubCap - nástroj pro titulkování s možností importu a exportu EBU-N19 formátů.
• MetaFuze - nový nástroj pro rychlé převedení sekvenčních souborů jako DPX nebo TIF (pocházejících z filmových scanů nebo 3D animací) do sestříhatelného videoklipu. MetaFuze umožňuje uživatelům vytvářet soubory Avid DNxHD 36 z původních DPX nebo TIF snímků a používat je jako videopříspěvky během offline střihu v DI workflow. Konečné úpravy těchto sekvencí se pak provádějí na systému Avid DS. MetaFuze je k dispozici v aplikacích platformy Windows.
• Časový kód v reálném čase pro více střihových oken, který umožňuje uživatelům jednoduše vkládat do obrazu časový kód a informace o sekvenci, které se zobrazují v reálném čase na výstupu během přehrávání.
• Tvorba Blu-ray disků s pomocí nového Avid DVD od Sonic umožňující uživatelům vytvářet disky ve vysokém rozlišení a standardu DVD nebo Blu-ray.
• Export video sekvencí ve formátu XML pomocí Avid FilmScribe - možnost exportu všech zdrojů a dalších metadat do XML souboru. Díky této funkci mohou být převody využity pro tvorbu střihových soupisek EDL (scan listů, ASC metadat atd. )

„Všechny uvedené novinky představují další milník v pokračující kampani „New Thinking“. Naši zákazníci říkají, že kvalita, výkon a hodnota jsou nejdůležitější vlastnosti u jakéhokoliv produktu nebo řešení,“ říká Kirk Arnold, výkonná víceprezidentka a ředitelka divize Avid Video.

Autor článku