Hlavní navigace

Android a Chrome OS: je možné, že se spojí?

24. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Názory analytiků na možnou společnou budoucnost Androidu a Chrome OS se liší od prohlášení, které o svých plánech s oběma systémy učinil Google. S budoucností Chrome OS patrně souvisí i budoucnost Chromebooků.

Google ústy svého šéra Erica Schmidta prohlásil, že i nadále se budou operační systémy Android a Chrome OS vyvíjet oddělené. Schmidt na konferenci Big Tent Summit prohlásil: „Mezi Chrome OS a Androidem bude v budoucnu více společného, ale jistě zůstanou samostatné velmi velmi dlouho.“

Někteří analytici ovšem předpokládají, že bez ohledu na tato prohlášení má Google již připravený plán určité společné budoucnosti obou projektů. Patrně se čeká na to, až se Googlu podaří uspět s prohlížečem Chrome i na Androidu. Chrome je v současnosti považován za nejbezpečnější internetový prohlížeč a jeho obliba roste. Pokud by Chrome uspěl na Androidu, byl by to další podnět pro sblížení Androidu s Chrome OS.

Sundar PichaiSpolečná budoucnost se dá odvodit i z toho, že na pozici vývoje systému Android přichází Sundar Pichai, který doposud vedl vývoj Chrome a Chrome OS, i když i tento důvod Eric Schmidt explicitně popřel.

Otázka taky je, jaká vůbec bude budoucnost Chrome OS v konkurenci dnešních operačních systémů pro mobilní zařízení. Jedná se totiž o funkčně limitovaný systém s funkčností prohlížeče. Zvláště u posledních modelů relativně drahých Chromebooků Pixel může být jejich omezená funkcionalita problémem pro jejich větší rozšíření. Třeba se dočkáme Chromebooku, na kterém poběží Android. Zatím jsme mohli zaregistrovat, že pro Chromebook Pixel začínají být k dispozici i ovladače pro linux. A linux a Android mají k sobě dosti blízko

G +

Byl pro vás článek přínosný?