Hlavní navigace

Analýza využití cloudových služeb SMB firmami v Česku

20. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Z celkem 23 evropských zemí je Česká republika na 2. místě ve využívání cloudu mezi malými a středními podniky (SMB). Ukázalo to studie agentury Ipsos MORI.

Průzkum společnosti Ipsos MORI realizovaný pro společnost Microsoft na konci 1. čtvrtletí letošního roku ve 23 evropských zemích mezi firmami do 25 zaměstnanců ukázal, že 75 % malých a středních firem v Česku již využívá cloudové služby. To je druhé nejvyšší zastoupení cloudových služeb v Evropě a je to 30 procentních bodů nad průměrem západoevropských zemí.

České firmy využívají cloudové služby předvším pro

  • e-mail (71 %),
  • zálohování dat (38 %),
  • elektronickou výměnu dokumentů (29 %),
  • Skype a jiné Voice over IP služby (29 %).

Firmy se zajímají o cloud hlavně kvůli jeho vysoké bezpečnosti. Tu na cloudu oceňuje celých 85 % českých malých a středních podniků. 79 % českých firem cloud vnímá jako nástroj, jak zvýšit svoji online bezpečnost a celých 71 % v něm vidí nástroj, jak zajistit kontinuitu práce v případě nehody či přírodní katastrofy, jako jsou například povodně. České malé a střední firmy si však cení i uživatelské přívětivosti cloudu, a to celých 71 %.

Zajímavé je také srovnání pohledu českých malých a středních podniků na vliv cloudu na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. U těch firem, které cloud nevyužívají, se 45 % respondentů domnívá, že cloud tzv. work-life balance ovlivňuje pozitivně. U firem, které cloud už využívají, je však o jeho pozitivním dopadu na tuto oblast přesvědčeno celých 68 % respondentů.

Srovnání s Evropou

Průzkum společnost Ipsos MORI ukázal, že cloud je podstatně rozšířenější v zemích střední a východní Evropy než v západoevropských zemích. Ve Spojeném království využívá cloud jen 30 % malých a středních podniků (2. nejnižší číslo) a v Německu pouze 32 % (3. nejnižší příčka dělená s Dánskem). Nejvíce se cloud rozšířil naopak na Východě. První příčku získala Ukrajina (85 %), druhou Česká republika (75 %) a třetí jediná významnější západoevropská výjimka Francie (69 %). Tu pak v úzkém sledu následují Bulharsko, Řecko, Maďarsko a Turecko.

České firmy vybočují také vysokou popularitou ukládání a zálohování dat v cloudu. Tu u nás využívá 38 % malých a středních firem, což je po Ukrajině se 43 % druhé nejvyšší číslo v Evropě. Pro srovnání – v sousedním Rakousku svá data do cloudu ukládá a zálohuje pouze 16 % malých a středních firem a v Německu dokonce jen 13 %.

O to zajímavější je také pohled firem v jednotlivých zemích na bezpečnost cloudu. Firmy ze zemí, kde se cloud používá nejvíce, se o bezpečnost dat v cloudu také nejvíce obávají. Zatímco v průměru nad všemi 23 zeměmi vyslovilo o bezpečnost dat v cloudu obavy jen 62 % respondentů, v ČR to bylo 78 % a na Ukrajině, kde se cloud těší největšímu zájmu malých a středních podniků, rovnou 91 % všech dotázaných.

CS24

Průzkum byl proveden v období únor-březen 2013 dotazováním 6800 respondentů v 23 zemích.

G+